Pitkäaikaisella ja äärettömän kovalla kuivuudella ei ole vastinetta, esim. Närpiössä satoi 13 mm ajalla 1. – 3. toukokuuta ja sen jälkeen ei ole satanut yhtään. Ja tilanne lienee sama yli koko Suomen.

Sen huomaa selvästi ensimmäisen korjuuvuoden kuminasta, joissa voi esiintyä alueita, joissa on erittäin lyhyitä (noin 8 cm pitkiä) kuminan taimia ja joissa kukinta näyttää jääneen paljon jälkeen. Näillä alueilla on riski ilmeinen, että nämä taimet eivät kuki ollenkaan. Näinollen vuoden sato jää heikoksi, mutta korvaantuu ensi vuonna, koska taimiesiintymä tulee tiuhemmaksi ja sato sitä seuraten paremmaksi.

Miksi kumina kärsii kuivuudesta, vaikka sen juuret menevät syvälle? Tämä johtuu ilmeisesti siitä, että viime vuoden kasvukaudella oli kosteutta enemmän kuin tarpeeksi ja juurien ei tarvinnut mennä syvälle saadakseen vettä. Siitä rangaistaan tänä vuonna, koska tilanne on aivan päinvastainen. Tilanne kuminalle, jota korjataan toisena vuonna, näyttää paremmalle, ilmeisesti koska kuminan juuret menevät syvemmälle.

Ensimmäisen korjuuvuoden hitaasti kasvavia kuminan taimia.