Puinnin ajankohta lähestyy, vaikkakin se on tosi myöhässä. Kestää vielä noin pari viikkoa, ennen kuin Pohjanmaalla päästään puimaan, mutta Etelä-Suomessa se on viittä vaille valmista.

Milloin voi aloittaa puinnin? Siihen ei ole ihan helppo vastata, tavallisesti kosteuspitoisuus on noin 15 – 25 % puinnin aikana. Kumina valmistuu usein epätasaisesti ja siksi on toivottavaa, että odotetaan kunnes kaikki on tullut ruskeaksi ja kypsäksi. Jos viljellään lajeja Rekord ja Prochan, ei tarvitse pelätä, että siemenet alkavat varista. Sitä vastoin Niederdeutcher ja Sylvia varisee nopeammin, joten ne pitää puida aikaisemmin, ehkä jo silloin kun niissä on vielä vihreää jäljellä. Tavallisesti toisen vuoden sato tulentuu aikaisemmin kuin ensimmäisen vuoden sato.
Joskus vihneet (tikkuja) ovat lujasti kiinni siemenissä. Se ei ole aivan helppoa irrottaa, mutta kun kasvusto on kypsää, sujuu se paremmin. Voi myös kokeilla vauhdin muuttamista tai puimurin asetuksien säätöä.

Miten puimurin asetuksia muutetaan? Jos kuminaa ei mainita puimurin käsikirjassa, voi noudattaa rypsin asetuksia. Ainut ero on, että varstasillan puintiväli pitää asettaa kuminalle 15-20 mm edemmäs. Jos vain mahdollista, on hyvä välttää saunakukan taimien joutumista puimuriin, koska niiden siemenet leviävät runsaasti, kun ne menevät silppurin läpi.
Muistakaa nostaa leikkuupöytä korkealle, kun puitte kuminaa, näin pahkahometta tulee mukaan vähin mahdollinen määrä.

Kun kumina on puitu, on tärkeää, että kuivaus aloitetaan heti. Siten varmistetaan, että bakteeriprosessi pysähtyy. Suositeltu kuivauslämpötila on +/- 50 astetta, tämä siksi, että voidaan pitää yllä korkein mahdollinen öljypitoisuus. Jos näyttää siltä, että ilmavirtaus on liian kova kuivurissa ja kuminaa siten alkaa lentää pois, voidaan ilmanottoa kuivurissa vähentää. On aika tavallista, että yksi kuivauspanos kestää noin 10 tuntia kuivua. Mutta energian kulutus ei ole niin suuri, koska kuivausilma on suhteellisen viileää. Kuminaa voi myös kuivata kylmäilmakuivurissa.

Kosteus valmiiksi kuivatussa kuminassa saa olla max. 11 %. Nyt on kovaa tarjontaa kosteusmittareista markkinoilla ja useimmilla niistä ei ole kuminaa asteikolla.  Täällä pakkaamolla käytämme merkkiä Wile 55. Se toimii hyvin ja jos jollain on sellainen, niin sitä voi käyttää kalibroinnissa omaan mittariin. Emme luota kosteusmittareihin, joissa on siementen murskaus- tai jauhamistoiminto. Öljy kuminassa tässä tapauksessa voi antaa virheellisen kosteusarvon näissä mittareissa.