Puinti on aloitettu monin paikoin. Etelä-Suomessa on jo viikon ajan keretty puida kuminaa, kun taas näinä päivinä on alettu puida Pohjanmaalla. Kosteuspitoisuus puinnin aikana on liikkunut noin 11-18 % paikkeilla, mikä on verrattain hyvä. Eilen otettiin vastaan ensimmäinen erä Caraway Finlandilla. Tämä erä oli puitu Kauhajoella.

Koska kumina valmistuu perinteisesti epätasaisesti, on vaikeaa määritellä sopivaa puintiajankohtaa. Ihanne olisi, että kaikki siemenet olisivat kypsiä, mutta useimmiten viimeiset siemenet valmistuvat myöhään ja ne pitää puida joka tapauksessa. Tämä ei vaikuta laatuun mutta todennäköisesti kuivaus kestää kauemmin.

Kuivina vuosina tapaa vihneet olla tiukassa kuminan siemenissä ja eivät kuitenkaan irtoa puintikäsittelyssä. Jos puidaan myöhemmin, irtoavat ne paremmin. Nämä vihneet eivät ole laadullisesti haittana, mutta voivat aiheuttaa vähän suurempaa poistumaa lajittelussa. Vaikka kumina on kypsää, kestää se hyvin sadekuuroa. Sitä emme toivo, että pitkäaikainen sade tulee, joka kestää 3 viikkoa tai reakuuro. Silloin tilanne olisi aivan toinen.

Kun kumina toimitetaan, täytyy kosteuden alittaa 11 %. Vielä on aikaista lausua mitään satomääristä. Kirvoja on yleisesti esiintynyt kuminassa. Toivottavasti ne eivät ole aiheuttaneet isoa vahinkoa.

Vähän vihneitä mutta muuten hyvässä kunnossa.