Caraway Finland förädlar kummin.

Ordet Caraway är den engelska benämningen för kummin. Icke att förväxlas med engelskans ”CUMIN”, som står för spiskummin.

Som ni kanske hör på namnet Caraway Finland, är det finländsk kummin som det hela handlar om.

 

Caraway Finland och 500 kontraktsodlare.

Caraway Finland är en finländsk kumminuppköpare som sedan år 2004 konstant har utvecklats för att på bästa vis förädla och utveckla den finländska kumminmarknaden.

Caraway

För tillfället samarbetar Caraway Finland tillsammans med 500 kontraktsodlare i Finland. I praktiken innebär det att jordbrukarna odlar kummin och Caraway Finland förädlar och sköter försäljningen av skörden.

Nästan all kummin som odlas i Finland går på export där Finlands marknadsandel är ca. 30 % av den globala kumminmarknaden.

Förädling av högsta klass.

Caraway Finland är baserat i  Närpes, Finland. Här finner man  deras moderna verksamhetsutrymmen fyllda med teknologi och förädlingsstruktur av högsta klass.

Som ett resultat av de långa ljusa sommarnätterna i Finland uppnås en hög oljehalt i grödan. Detta kombinerat med en förädling på toppnivå gör att det finska kumminet är eftertraktat i hela världen.

Fabrikschef Dan Kjällberg,  fungerar som växtodlingsrådgivare åt kontraktsodlarna och är även själv kontraktsodlare av kummin. För att på bästa vis hänga med i de utmaningar och problemställningar som odlarna kan befinna sig i, ser han det som en självklarhet.

Funderar du själv på att bli kontraktsodlare? Då kan du klicka dig vidare här.

Hur fick kumminföretaget sin start?

Det var i början av 2000-talet som Torbjörn Engelholm började fundera kring en ny gröda att odla på sin åker istället för normal spannmålsodling, som även då var svår att konkurrera med globalt.

kummin

Efter en tid bestämde sig Torbjörn för att pröva på kummin.

Sagt och gjort hade han producerat sin första egenodlade kummin och kort därefter var även de första exportrelationerna etablerade.

Sen dess har Caraway Finland fokuserat på att uppnå den bästa möjliga kvaliteten, en av de mest nyliga milstolparna är kvalitetscertifikatet FSSC 22000, vilket är en av de högsta livsmedelscertifikaten på marknaden. Detta certifikat samt fortsatt utvecklingsarbete, stärker marknadspositionen ytterligare.

Vill du läsa mera om företagets bakgrund och grundare kan du läsa detta reportage av Ålandsbanken, klicka här.

Är du intresserad av att veta mer om kumminodling? Då kan du börja med att läsa här  eller ta kontakt med oss, vi svarar gärna på dina frågor!