TUOTTAAKO KUMINA SATOA USEANA VUONNA?
Kyllä tuottaa. Kylvövuonna kumina ei tuota satoa ja sen jälkeen suositeltavaa on että satoa korjataan korkeintaan kahtena vuonna. Jos kasvu näyttää hyvältä ja rikkaruohoa on vähän, voi satoa saada vielä kolmannen kerran.
MITEN KUMINAN TOIMITUS CARAWAY FINLANDILLE TAPAHTUU?
Vastaanottomme on Närpiössä. Viljelijöille jaetaan toimitusviikot, ja niiden mukaan kumina toimitetaan meille joko irtotuotteena tai suursäkeissä. Pyrkimyksenä on, että viljelijät, joilla on sama postinumero saavat saman toimitusviikon. Näin viljelijät voivat halutessaan tehdä yhteistyöstä kuljetusten suhteen.
VOIKO SUURSÄKKEJÄ OSTAA CARAWAY FINLANDILTA?
Kyllä voi. Kertakäyttösäkit maksavat 5,50 €/kpl ja niihin mahtuu n. 2 m3, mikä vastaa n. 900 kg kuminaa. Kuminan voi myös kuljettaa säkeissä meille.
MITEN KUMINA VARASTOIDAAN?
Voidaan varastoida samoin kuin vilja. Tärkeää on, että kumina varastoidaan kuivaan paikkaan ja suojaan hiiriltä ja linnuilta. Voidaan varastoida myös suursäkkeihin puulavojen päälle.
MITEN SUURTA SATOA KUMINA TUOTTAA?
Kuminasato voi vaihdella suuresti. Se voi olla kaikkea 0-2.000 kg/ha väliltä. Tavallista on kuitenkin, että ensimmäisen vuoden sato on 1.000 kg/ha ja toisen vuoden sato 500 kg/ha.
MITEN PALJON KUMINAA TULE KUIVATA?
Kosteus ei saa ylittää 11 %. Vain joissakin kosteusmittareissa, esim. Wile 55, kumina on mainittu asteikossa.
MITEN KUMINA KUIVATAAN?
Kumina voidaan kuivata sekä kuumailma- että kylmäilmakuivurilla. Tärkeää on kuitenkin, että kuivaus aloitetaan välittömästi, koska muuten kuminassa alkava bakteerituotanto tulee pysäyttää heti. Kuivauslämpötilan ei tarvitse olla korkeampi kuin 45-50 astetta. Korkeampi kuivauslämpötila voi johtaa kuminan matalampaan öljypitoisuuteen.
MIKSI LEIKKUUPÖYTÄ TULEE PITÄÄ KORKEALLA KUMINAA PUITAESSA?
Sen vuoksi, että pahkahomeen siemeniä pääsisi satoon mahdollisimman vähän. Pahkahometta on kuminakasvin varressa. Pahkahome ei vaikuta hinnoitteluun, mutta on äärimmäisen tärkeää, että sitä ei esiinny, kun kuminaa myydään edelleen vientiin.
MITEN PUIMURI SÄÄDETÄÄN?
Puimuri säädetään käsikirjan ohjeiden mukaisesti. Jos kuminaa ei mainita, voidaan käyttää rypsin säätöjä. Erona on, että puintiväli saa olla suurempi kuminan puinnissa. Valvo myös, että olkisilppurin hälytys toimii jos silppuamatonta olkea kerääntyy siihen.
MILLOIN KUMINAN PUINTI VOIDAAN ALOITTAA?
Kumina kypsyy varhain ja puinti voidaan aloittaa jonkin verran ennen viljan puinnin aloittamista. Koska nykyään on lajikkeita jotka eivät varista siemeniä maahan, ei puinnin kanssa tarvitse kiirehtiä, vaan kuminan voidaan antaa kypsyä kunnolla. Lajikkeita, jotka eivät varista siemeniä maahan ovat Rekord ja Prochan, kun taas Sylvia varistaa helpommin ja voidaan sen vuoksi puida aikaisemmin.
MILLOIN KUMINAA LANNOITETAAN SATOVUOSINA?
Koska kumina alkaa kasvaa todella nopeasti talven jälkeen, saa lannoittamisen aloittaa ylilannoituksen muodossa heti kun maa kantaa.
ONKO MUITA TUHOLAISIA?
Etupäässä voidaan mainita rengaspunkki, mutta sitä ei voi torjua ja sen esiintyminen vaihtelee vuodesta vuoteen.
MITEN RIKKARUOHOJA TORJUTAAN?
Katso tarkemmin oppaastamme, mutta lyhyesti voidaan sanoa, että perusajatuksena on että sekä maavaikutteista että lehtivaikutteista torjunta-ainetta käytetään. Lehtivaikutteista käytetään kun rikkaruohot ovat hyvin pieniä ja maavaikutteisen tehona on estää uusien rikkaruohojen kasvua tämän jälkeen.
MITEN KUMINAA LANNOITETAAN?
Katso tarkemmin oppaastamme mutta etupäässä tulee noudattaa viljavuustuloksia ja ympäristötuen rajoja. Lyhyesti voidaan sanoa, että kylvövuonna painotetaan fosforia ja kaliumia kun taas typpi on tärkeintä satovuosina. Eläinlantaa voidaan hyvin käyttää kuminaan, varsinkin kylvövuonna.
TARVITAANKO ERIKOISKONEITA?
Ei tarvita, samoja koneita voidaan käyttää kuin viljan viljelyssä.
ESIINTYYKÖ KUMINASSA TUHOLAISIA?
Ainoa tuholainen, jolla on merkitystä on kuminakoi ja sitä esiintyy ainoastaan satovuosina. Sen toukkia tulee ehdottomasti torjua, koska ilman torjuntaa ei todennäköisesti tule satoa. Torjunta tulee suorittaa, kun toukat ovat kuoriutuneet ja ryömivät esiin. Ajankohta voi vaihdella vuodesta vuoteen, toukokuun lopusta kesäkuun loppuun. Tarkempia ohjeita on oppaassa.
MILLOIN KUMINA KYLVETÄÄN?
Kumina voidaan kylvää touko-kesäkuussa. Kylvön takarajana voidaan pitää juhannusta. Suositeltavaa on, että kumina kylvetään mieluummin kesäkuussa kuin toukokuussa, koska paine rikkaruohojen taholta on silloin pienempi ja ennen sitä ehditään mahdollisesti tehdä glyfosaattikäsittely tai muutama äestys.
KUINKA SUURI MÄÄRÄ KYLVÖSIEMENTÄ TULEE KÄYTTÄÄ?
Itävyydestä riippuen noin 15 kg/ha.
MIKSI JUOLAVEHNÄN TORJUNTA ON TÄRKEÄÄ?
Ennen kaikkea koska se kilpailee kuminataimien kanssa. Mutta juolavehnä on myös vaikeimmin lajittelussa poistettava rikkaruohonsiemen. Sen vuoksi hintaan tulee joko lisäys tai vähennys juolavehnän määrän mukaan.
MITEN JUOLAVEHNÄÄ TORJUTAAN?
Juolavehnää ei ole vaikea torjua kuminasta Targa Superin tai Agilin avulla. Mutta on kustannuksellisesti järkevää käyttää glyfosaattia joko kylvöä edeltävänä syksynä tai keväällä ennen kylvöä, jotta juolavehnä ei häiritsisi kuminaa heti alussa. Tästä huolimatta joutuu juolavehnää torjumaan uudelleen satovuosina.
MITKÄ OVAT HANKALIMMAT RIKKAKASVIT?
Ongelmarikkaruoho nro 1 on saunakukka. Sitten tulevat ohdake ja valvatti sekä juolavehnä.
MITÄ MUUTA PITÄÄ OTTAA HUOMIOON PELLON VALINNASSA?
Olisi hyvä, jos saunakukkaa, ohdaketta ja valvattia olisi mahdollisimman vähän. Silloin kuminapellon torjunta on paljon helpompaa. Jo pari vuotta ennen kuminan kylvöä voi viljapellolla aloittaa torjunnan laajatehoisemmin valmistein, kuten Ariane S. Käytettäessä Mustangia tai Allya tulee muistaa, että vielä vuoden kuluttua käytön jälkeen maassa voi olla jäämiä, jotka estävät kuminataimien kasvun.
MILLAINEN MAALAJI SOPII PARHAITEN KUMINALLE?
Parhaiten sopivat mineraali- ja savimaat. Multamaat eivät toimi yhtä hyvin, koska rikkaruohon esiintyminen on runsaampaa, jolloin maavaikutteiset torjunta-aineet toimivat huonommin. Myös talvehtiminen voi olla heikompaa puhtailla multamailla. Suositeltavaa on, että pH -arvo on mineraalimailla 6-6,5 ja savimailla lähes 7. Toisin sanoen kalkitusta suositellaan. Yrittäkää välttää laaksoja pelloilla koska jääpolton vaara kasvaa silloin.
ONKO KUMINAN VILJELYSSÄ PINTA-ALAAN LIITTYVIÄ VAATIMUKSIA, JOS HALUAA TEHDÄ SOPIMUKSEN?
Ei, ei ole ylä- eikä alarajaa. Mutta suositeltavaa on, että pinta-ala on tarpeeksi suuri niin että kuivaamo täyttyy kunnolla kun kuminasatoa kuivataan. Nyrkkisääntönä on, että 1000 kg:n hehtaarisato vastaa 20 hl ja 500 kg:n hehtaarisato vastaa 1 m3. Kuminan hehtolitrapaino on siis noin 50 kg.
MISTÄ SAAN OHJEITA KUMINAN VILJELYYN?
Voit ottaa yhteyttä yritykseen Caraway Finland/ Dan. Ohjeet annetaan joko suullisesti tai kirjallisesti sähköpostitse. Voimme myös lähettää viljelyoppaamme, joka löytyy myös kotisivultamme otsikon "Viljele kuminaa" alta. Järjestämme myös talviaikaan kursseja sekä kesäkaudella pellonpiennarpäiviä.
SAAKO KÄYTTÄÄ OMAA KYLVÖSIEMENTÄ?
Kyllä se sopii, mutta emme suosittele, koska tämä sisältää enemmän rikkaruohoa ja itävyys on epävarma, mikäli ei sitten tee omaa analyysiä.
MISTÄ SAAN KYLVÖSIEMENTÄ?
Caraway Finlandilta. meillä on omat siemenviljatuottajat, joiden viljelyksiä valvotaan siemenviljelyn sääntöjen mukaisesti. Kysymyksessä on siis sertifioitu kylvösiemen. Caraway Finland pystyy tarjoamaan parhaat tämän hetken markkinoiden kuminalajikkeet.
JOS KUMINASATO EPÄONNISTUU, ONKO MINUN KUITENKIN PAKKO HOITAA TOIMITUKSET?
Ei tarvitse, olemme tietoisia siitä, että kumina on kasvi joka toisinaan tuottaa vähemmän satoa.
HALUAN RYHTYÄ VILJELEMÄÄN KUMINAA, MISTÄ ALOITAN?
Voit aloittaa ottamalla yhteyttä yritykseen Caraway Finland/ Dan ja pyytämällä lähettämään sinulle sopimuspaperit. Kuminanviljely perustuu nimittäin sopimusviljelyyn.
MITEN PIAN PELTOON VOI UUDELLEEN KYLVÄÄ KUMINAA?
Suosittelemme muun, kuten esim. viljan, kylvöä ainakin kolmena vuonna ennen kuminan kylvämistä uudelleen. Tämä sen vuoksi, että rikkaruohot saadaan kunnolla torjuttua mutta myös maassa esiintyvän pahkahomeen vähentämiseksi.