Kysymyksiä ja vastauksia (korianteri) | Caraway Finland Skip to main content

Kysymyksiä ja vastauksia (korianteri)

MILLAINEN ON KORIANTERI VILJELYKASVINA?

Korianteri on yksivuotinen kasvi, vaatimaton maustekasvi joka taimettuu ja lähtee kasvuun hitaasti. Myöhemmin se kasvaa kohisten kuivuudesta huolimatta ja kukinnan aikana heinä-elokuussa houkuttelee pelto puoleensa pölyttäjiä. Koko kasvi tuoksuu – tai haisee, mutta puitaessa tuoksuu sitrukselta!

MIKSI VILJELISIN KORIANTERIA?

Korianteri viljelykasvina soveltuu erityisen hyvin etelä-Suomeen yksivuotisena välikasvina yksipuolisessa viljan viljelykierrossa. Viljelykustannukset ovat alhaiset, nettosadosta maksetaan kiinteä hinta, maataloustuet ovat viljoja korkeampia joten korianterilla on mahdollista hallita ja vähentää riskejä.

MISTÄ SAAN OHJEITA KORIANTERIN VILJELYYN?

Voit ottaa yhteyttä meihin Caraway Finlandilla. Tarvittaessa lähetämme korianterin viljelyoppaamme joka löytyy myös kotisivultamme otsikon "Viljele korianteria" alta. Järjestämme myös talviaikaan koulutuksia sekä kesäkaudella pellonpiennarpäiviä. Viljelyneuvonta on maksutonta sopimustuottajillemme.

ONKO KORIANTERIN PINTA-ALAAN LIITTYVIÄ VAATIMUKSIA, JOS HALUAA TEHDÄ VILJELYSOPIMUKSEN?

Ei, ei ole ylä- eikä alarajaa. On suositeltavaa että pinta-ala on tarpeeksi suuri jotta kuivuri täyttyy kunnolla kun korianterisatoa kuivataan. Nyrkkisääntönä on, että 1000 kg:n hehtaarisato vie 30 hl (3 m3), eli korianterin hehtolitrapaino on siis noin 30 kg.

TARVITAANKO KORIANTERIN VILJELYSSÄ ERIKOISKONEITA?

Ei tarvita, samoja koneita käytetään kuin viljan viljelyssä.

TUOTTAAKO KORIANTERI SATOA USEAMPANA VUONNA?

Ei tuota. Kuminasta poiketen korianteri on yksivuotinen kasvi. Varisseista siemenistä saattaa ensi vuonna itää uusia korianterintaimia, mutta itsekylväytyminen ei ole käytetty monivuotisten kasvustojen ylläpitoon.

MITEN SUURTA SATOA KORIANTERI TUOTTAA?

Korianterisato voi vaihdella suuresti. Se voi olla kaikkea 0-2.000 kg/ha väliltä. Tyypillinen satotaso tilalla voi olla keskimäärin yli 1.000 kg/ha hyvillä kasvupaikoilla ja alle 500 kg/ha vähemmän suotuisilla peltolohkoilla.

JOS KORIANTERISATO EPÄONNISTUU, ONKO MINUN KUITENKIN PAKKO HOITAA TOIMITUKSET?

Et tarvitse eikä olet velassa Caraway Finlandille. Olemme tietoisia siitä, että korianteri uutena viljelykasvina voi epäonnistua, mutta kun korjaat satoa toimitat sen meille sadonkorjuuvuonna.

MITEN PIAN VOI UUDELLEEN SAMALLE PELLOLLE KYLVÄÄ KORIANTERIA?

Suosittelemme esimerkiksi viljan kylvöä ainakin kolmena vuonna ennen korianterin kylvämistä uudelleen. Tämä sen vuoksi, että mahdolliset monivuotiset rikkakasvit kuten pelto-ohdake, peltovalvatti ja pujo saadaan kunnolla torjuttua.

HALUAN RYHTYÄ VILJELEMÄÄN KORIANTERIA, MISTÄ ALOITAN?

Voit aloittaa ottamalla yhteyttä meihin Caraway Finlandilla jotta avaamme sinulle sopimuspohjan Viljelynettiin. Korianterin viljely perustuu sopimusviljelyyn.

MITÄ PITÄÄ OTTAA HUOMIOON PELTOLOHKON VALINNASSA?

Peltolohko tulee olemaan varhainen ja aurinkoinen jotta korianteri ehtii tuleentua. Olisi hyvä, jos monivuotisia rikkakasveja olisi mahdollisimman vähän. Jos on käytetty esimerkiksi Mustang Fortea (aminopyralidi), CDQ SX tai Ally Class 50 WG (metsulforoni-metyyli) tulee muistaa, että vielä vuoden kuluttua käytön jälkeen maassa voi olla jäämiä, jotka voivat vaikuttaa korianterin kasvun.

MILLAINEN MAALAJI SOPII PARHAITEN KORIANTERILLE?

Suositeltavaa pH -arvo on 6,0-7,0. Mineraali- ja savimaat sopivat multavuudesta riippumatta paitsi erittäin runsasmultaiset maat ja multamaat. Koska typpeä vapautuu niistä liikaa viivästyy tuleentuminen, rikkakasvien esiintyminen on runsaampaa ja maavaikutteiset torjunta-aineet toimivat huonosti.

MILLAINEN ON KORIANTERIN LANNOITUSTARVE?

Korianterin lannoitustarve on erittäin pieni tai jopa olematon riippuen esikasvista, maalajista ja multavuudesta. Tarvittava typpitaso voi olla 10-30 kg/ha vähämultaisilla kivennäismailla. Fosforin ja kaliumin tarve korianterin satotonnia kohti on noin puolet verrattuna kuminan tarpeeseen nähden. Ei edes välttävässä viljavuusluokassa ole saatu vastetta fosforilannoitukselle. Eläinperäistä lantaa ei sovi hyvin korianterille koska typpeä vapautuu liian myöhään.

MITEN RIKKAKASVEJA TORJUTAAN?

Syväjuurisia kestorikkakasveja tulee torjua viljelykierrossa ennen korianterin viljelyä. Tärkein torjunta-ajankohta kemiallisessa torjunnassa on ennen korianterin taimettumista maavaikutteisilla kasvinsuojeluaineilla. Jos pellollasi on runsaasti siemenrikkakasveja suunnittele kasvinsuojeluainevalinta tehokkuuden mukaan ja varaudu toiseen torjuntaan jos edellinen torjuntakerta ei tehonnut riittävästi. Rekisteröintiä on myös haettu käytölle korianterin taimettumisen jälkeen sekä maavaikutteiselle että lehtivaikutteiselle valmisteelle. Katso tarkemmin viimeisimmät hyväksynnät TUKESIN Kemidigistä.

MITKÄ OVAT HANKALIMMAT RIKKAKASVIT PELLOLLA?

Varhain keväällä taimettuvia siemenrikkakasveja kuten jauhosavikka ja vesiheinä kilpailevat tehokkaasti itämiskosteudesta ja elintilasta korianterin sirkkalehtivaiheessa. Juolavehnä kilpailee sekä ravinteista että elintilasta. Pitkin koko kasvukautta itävät saunakukka ja pelto-orvokki voivat haitata puintia vihermassallaan.

MITKÄ OVAT HANKALIMMAT RIKKAKASVIT LAJITTELUSSA?

Peltomataran pyöreät ja kevyet siemenet ovat vaikeita lajitella pois lajittelukoneille, mutta myös vehnäjyvät ovat vaikeita. Juolavehnän siemenet ovat vaikeimpia saada lajiteltua pois siemenpuolikkaiden joukosta. Tulevaisuudessa tilityksessä tulee olemaan hinnassa joko lisäys tai vähennys juolavehnän siemenien määrän mukaan. Pidä mielessä että lopputuotteen kuuluu olla gluteeniton.

MITEN TORJUTAAN HEINÄMÄISET RIKKAKSVIT?

Kylänurmikka saa torjuttua esimerkiksi Fenix valmisteella ennen kuin kylänurmikka taimettuu. Juolavehnän, jääntiviljan ja hukkakauran torjuntaa varten on haettu rekisteröintiä valikoiviin kasvinsuojeluaineisiin. Katso tarkemmin viimeisimmät hyväksynnät TUKESIN Kemidigistä.

ESIINTYYKÖ KORIANTERISSA KASVINTUHOOJIA?

Tähän saakka ei ole tavattu tuhohyönteisiä. Korianteri on pahkahomeen isäntäkasvi ja jokunen musta kestopahka on löydetty siemensadosta.

MISTÄ VOIN OSTAA KYLVÖSIEMENIÄ?

Voit ostaa Caraway Finlandilta. Myymme ulkomailta tuotua, mutta Suomessa kontrolloitua korianterin kylvösiementä. Koetoiminnassa Suomessa Caraway Finland etsii sinulle sopivimmat lajikkeet ja kannat korianterista.

SAAKO KÄYTTÄÄ TILAN OMAA KYLVÖSIEMENTÄ (TOS)?

Kyllä se sopii, mutta tee itävyystesti ja lajittele siemenerä ennen kylvöä. Kotimaisessa korianterissa itävyys on ollut huononlainen ja lajittelematon siemenerä sisältää sekä rikkakasvinsiemeniä että roskia.

MILLOIN KORIANTERIA KYLVETÄÄN?

Koska korianterin kasvuaika on yhtä pitkä kuin kevätrapsilla tulee kylvää varhain keväällä huhti-toukokuussa. Kylvö on myös mahdollista syksyllä kun maa on rousteessa ja muokattavissa, mutta kasvukausi on jo loppunut.

HOLVAANTUUKO KORIANTERIN SIEMEN KYLVÖKONEESSA?

Ei holvaannu. Korianterin siemen on isohko, pyöreä ja vierii helposti kylvökoneiden erimuotoisissa siemensäiliöistä.

MILLOIN VOIDAAN KORIANTERIN PUINTI ALOITTAA?

Korianteri kypsyy myöhään syys-lokakuussa ja yöpakkaset jouduttavat nopeasti kypsymistä. Kypsä korianteri on paperimainen, kellanruskea väriltään ja varret ovat hauraita. Puinnin ajankohdan kanssa pitää olla hereillä koska joidenkin lajikkeiden kypsiä korianterisiemeniä varisee helposti kovassa säässä.

MITEN LEIKKUUPUIMURIA SÄÄDETÄÄN?

Puimuri säädetään käsikirjan ohjeiden mukaisesti. Jos korianteria ei ole mainittuna ohjeissa, voidaan käyttää rypsin säätöjä lähtökohtana. Säädä puintiväli suureksi, mutta ilman määrä ja puintikelan kierrosluvut pieniksi. Tavoitteena on mahdollisimman suuri osuus ehjiä siemeniä ja niin vähän haljenneita kuin on mahdollista. Jos kasvusto on lyhyt kannattaa poistaa laonnostimet leikkuupöytätappioiden vähentämiseksi.

MITEN KORIANTERI KUIVATETAAN?

Korianteria voidaan kuivata sekä perinteisissä lämminilmakuivureissa että kylmäilmakuivurissa lisälämmöllä. Kuivaus aloitetaan välittömästi puinnin jälkeen, koska muuten korianterissa alkava mikrobikasvu voi pilata sadon. Kuivauslämpötilan ei tulisi olla korkeampi kuin +40o-50o C astetta koska korkeampi kuivauslämpötila haihduttaa korianterista arvokkaan eteerisen öljyn.

KUINKA KUIVAKSI TULEE KORIANTERI KUIVATTAA?

Kosteus ei saa ylittää 10 %. Kosteusmittarissa Wile 55 käytetään 0-asteikko kosteuden määrittämiseen ja mittausarvo tulee olla 1954 tai korkeampi. Wile 200 mittariin on tulossa päivitys korianterille.

MITEN KORIANTERISATO TOIMITETAAN CARAWAY FINLANDILLE?

Vastaanottomme on Närpiössä ja korianterilla on yksi toimituskuukausi, marraskuu. Sato voidaan toimittaa kertakäyttösuursäkeissä tai irtona traktoreilla tai rekoilla. Suursäkkien toimituksissa järjestämme mielellään edullisia kuljetuspalveluita sinulle.

VOINKO OSTAA SUURSÄKKEJÄ CARAWAY FINLANDILTA?

Kyllä. Voit tilata kertakäyttösuursäkit meidän nettikaupasta ja niihin mahtuu noin 2 m3, mikä vastaa noin 600 kg korianteria.

MITEN KORIANTERIA VARASTOIDAAN?

Voidaan varastoida samalla tavalla kuin vilja ja kumina. Tärkeää on, että korianteria varastoidaan kuivassa paikassa, suojattuna sateelta, jyrsijöiltä ja linnuilta. Varastoikaa kertakäyttösuursäkit kuormalavojen päällä.