1. Vilken typ av växt är koriander?
Koriander (Coriandrum sativum) är en ettårig kryddväxt och hör till familjen flockblomstriga. Den är således släkt med kummin, morot och persilja och härstammar från Sydeuropa och Främre Asien. I dag odlas koriander främst i Indien, Ryssland, Ukraina, Rumänien, Marocko, Argentina och Mexiko.
Koriander används främst inom matlagning. Man kan antingen använda fröna eller bladen. Det mogna fröet är starkt aromatiskt, sött och välsmakande med en aning bitter apelsinsmak. De färska bladen har en stark lukt och smak.
Korianderolja som är en eterisk olja används inom livsmedelsindustrin som smaksättare i t.ex lemonad med colasmak, likörer och gin. Också inom parfymtillverkningen används korianderolja. Med stor sannolikhet ingår koriander tillsammans med kummin i currykrydda.
Koriander kan delas upp i två kategorier beroende på dess fröstorlek; storfröiga och småfröiga. Försök har under årens lopp visat att den småfröiga versionen kräver så lång växttid att den inte hinner mogna i Finland. Däremot har den storfröiga versionen bättre förutsättningar.
Växttiden för koriander är hursomhelst lång vilket betyder att den ska sås så tidigt som möjligt på våren, helst inte senare är morsdag. Under normala år kan koriander tröskas i oktober.